Info ONGComparteix aquesta pàgina

21 abril 2019

Intervencions en la Junta d'accionistes de Bankia 2019
SETEM Comunitat Valenciana

Intervencions en la Junta d'accionistes de Bankia 2019

Intervenció de David Montesinos, membre de la Campanya Banca Armada.


"Bon dia senyors i senyores accionistes, membres del consell d’administració, senyor president.

El meu nom és David Montesinos i els parlo com membre de la Campanya Banca Armada, promoguda per SETEM, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Justícia i Pau, l’Observatori del Deute en la Globalització, FETS i AA-MOC.

Els parlo en representació de 1000 accions cedides per accionistes de Bankia que no estan d’acord amb les polítiques d’inversió en empreses d’armes que fa el seu banc i que ens han delegat la representació per intervenir en aquesta junta per demanar a Bankia que no financi empreses que produeixen armament.

Ja vam venir l’any passat i l'anterior. El senyor Goirigolzarri, va negar que la seva entitat financés cap tipus d’empresa d’armes. Doncs bé, segons els informes elaborats pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, entre 2013 i 2018 Bankia ha invertit més de 125 milions d’euros en empreses d’armament. Concretament, ha otorgat 55 milions d’euros en crèdits a l’empresa MAXAM, 30 milions en crèdits a NAVANTIA i 2 milions i mig en crèdits a OESIA. I ha invertit en INDRA més de 35 milions i mig d’euros en fons d’inversió, crèdits i bons.

I que estan fent aquestes 4 empreses amb els diners que els proporciona el seu banc, senyors i senyores accionistes?

MAXAM és una de les empreses d’explosius militars més grans del món. Fabrica i exporta tot tipus d’explosius civils i militars: municions de morter, de calibre mitjà, d’artilleria i d’armes lleugeres; granades subaquàtiques; i bombes lapa, entre d’altres. Un dels països a qui ven explosius aquesta empresa és Arabia Saudí, país que està implicat des de fa anys a la guerra del Iemen. I no està de més recordar que aquesta empresa al passat va ser responsable de la fabricació de mines anti-persona i bombes de dispersió, que no va deixar de produir fins que no es va fer explícita la prohibició d’aquest tipus d’armament.

OESIA és una empresa espanyola que treballa en Tecnologies de la informació i desenvolupa tecnologia aplicada al sector militar, com els simuladors d’artilleria de campanya (field arti-llery trainer) que s’utilitzen en nombrosos exèrcits o com els sensors de cerca i seguiment per infrarojos necessaris per a la cerca i detecció automàtica de blancs; un sistema que ja és totalment operatiu en l’avió de combat europeu Typhoon, l’utilitzat per les forces aèries britàniques, alemanyes, italianes, espanyoles i austríaques. L’exèrcit d’Aràbia Saudita ha adquirit 76 d’aquests avions de guerra, que molt probablement estan sent utilitzats en l’ofensiva bèl.lica saudita al territori iemenita.

NAVANTIA és la principal fabricant espanyola de bucs de guerra. És una empresa dedicada a la contrucció naval militar i a més de bucs construeix corbetes, fragates, patrulleres i submarins per a les armades d’Espanya, Noruega, Veneçuela, Xile, i Malàisia.

INDRA és una empresa de l’Estat Espanyol que dedica el 27% de la seva producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol, sistemes de tir i de defensa electrònica. A més de subministrar armes i altres equipaments militars que alimenten els conflictes armats que obliguen a milers de persones a fugir de les seves llars buscant refugi en altres països, INDRA es beneficia per partida doble del drama de la guerra i de les persones refugiades, ja que també ven els equips de seguretat i control de fronteres per evitar l’entrada de les persones en busca d’asil al territori de la Unió Europea. La indústria del control migratori reporta importants guanys a empreses finançades per BANKIA. En aquest sentit, BANKIA ha destinat més de 35 milions i mig d’euros en fons d’inversió, crèdits i bons a INDRA, la principal empresa espanyola de tecnologia militar que subministra seguretat intel·ligent per a les fronteres.

Sr. President i membres del Consell d'Administració, tenen vostès a les seves mans la decisió de deixar de finançar el negoci de la guerra. Sense el finançament d’entitats bancaries com Bankia el 70% de les armes no es podrien fabricar.

Des de la campanya Banca Armada i en nom de totes les accionistes que ens han cedit la seva representació volem demanar a Bankia que deixi de finançar a Maxam, Indra, Oesia, Navantia o qualsevol altra empresa d’armament.

Moltes gràcies".

abril 2019

LMXJVSD
Abierta la inscripción en FORMACION INTERNA:Construcción de Línea de Base para Proyectos de Educación para la Ciudadanía Global. 1 Presentación del libro "Indestructibles" de Xavier Aldekoa 2 IX Jornadas Cooperación al desarollo 3 Cinema fòrum: "Fràgil Equilibri" 4 JORNADES SOBRE MENJADORS ESCOLARS SOSTENIBLES 5 Encontre de Voluntariat- Projecte de Cpmerç Just 6 Carrera solidaria 7
CAS BLASCO: La ciutadania contra la corrupció 8 DEL RIFF AL ERG CHEBBI – Viatge de Pasqua 2019 9 Proyeccion documental: "Tigernut, la patria de la mujeres íntegras" 10 Taller de documental participativo comunitario 11 Concentración por el clima 12 FORMACIÓN BÁSICA EN COOPERACIÓN INTERNACIONAL 13 14
15 Jornada Ciberserguridad para Pymes. Aspectos prácticos 16 Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena 17 18 19 20 21
22 23 24 Concentración por el clima 25 26 Plasticero, festival ecosocial 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12

CERCADOR D'ACTIVITATS


DATES:

CATEGORIES

ONGD I COL·LABORADORS:

LA CVONGD REP EL SEGELL DE “TRANSPARÈNCIA I BON GOVERN”

POLÉTIKA

MANUAL DE ESTILO DE LA CVONGD #ERESPARTEDELACOORDI

MAPA PETERS: EL MÓN EN UNA DIMENSION MÉS REAL

DESCUBRE....EL COMERCIO JUSTO

COMO COLABORAR CON EL #CASOBLASCO

FORMULARIO DE INCIDENCIAS TECNICAS PARA ONGD